Voorbij Gibraltar

Thee
Arno leest voor:

Bennasir serveert de thee. In Marokko serveert de man de thee aan de gasten. Hij is onze persoonlijke gids tijdens ons verblijf in de gîte in de vallei van Anergui. Elke ochtend, middag en avond drinken we op de patio de traditionele Marokkaanse muntthee. Terwijl de ruimte zich vult met de zoete aromatische geur wordt ons geduld wel op de proef gesteld. Bennasir schenkt na enige tijd een glas vol, maar schudt de inhoud terug in de pot. Hij herhaalt dit tweemaal voordat we eindelijk onze thee krijgen aangeboden. Bij het uitschenken wordt de pot hoog geheven, zodat de straal als een watervalletje in het glas klettert.

Marokkaanse muntthee bevat vier ingrediënten; water, groene thee, munt en suiker. De theesoort is een Chinese groene thee, in het Engels ‘gunpowder’ genoemd. De naam verwijst naar de grijsgroene bolletjes van de opgerolde blaadjes die lijken op het buskruit voor kanonnen uit vroeger eeuwen. Deze thee is in de achttiende eeuw door de Engelsen in de Maghreb (Noord-Afrika) geïntroduceerd. De munt wordt vers toegevoegd als een bosje met groene blaadjes. Het is de soort Mentha spicata (Aarmunt), cultivar ‘nannah’. Deze plant is heel makkelijk te kweken. Het vermeerdert zich sterk via wortelstokken. De plant wordt in potten gezet om te voorkomen dat het de hele tuin overwoekert.

Als we twee weken later een tocht door de woestijn maken prepareert onze gids Ahmed dagelijks vier- tot vijfmaal de thee. Op een houtvuurtje verwarmt hij het theewater en hij voegt naast de groene thee Chiba toe in plaats van munt. Chiba is de Marokkaanse naam voor absintalsem (Arthemisia absinthium). Van deze plant wordt ook de sterkedrank absint gemaakt. Die was in de twintigste eeuw lange tijd verboden vanwege de hallucinerende en neurotoxische werking. De effecten worden omschreven als milde desoriëntatie en een droomachtig en surrealistisch gevoel. Die worden veroorzaakt door de stof thujon uit de absintalsem. Nu mag de drank weer geproduceerd worden in de EU mits het thujon-gehalte onder 5 mg/l blijft. Ahmed beveelt me de thee sterk aan tijdens de eerste lunchpauze, als ik me misselijk voel en hevig moet overgeven. Ik lees later dat absintalsem ook een zuiverende werking heeft. Ik weet niet wat het thujon-gehalte van de thee was, maar na een half-doorwaakte nacht gaat het weer redelijk goed met me.

Bekijk het filmpje van het maken van Marokkaanse muntthee.